Prof. Dr Arnold Heertje

In memoriam prof. dr. Arnold Heertje

This content has been archived. It may no longer be relevant

 Tot onze schok hoorden wij zondag 5 april 2020 dat Arnold Heertje overleden is en op die dag in familiekring begraven. Wij en alle Weespers zijn hem grote dank verschuldigd voor zijn onmisbare rol in 1996 bij het redden van het monumentale, symbolische en historische gebouw van de Weesper Synagoge en daarmee de huidige (culturele) functie mogelijk maakte. U weet misschien nog dat het gebouw door de gemeente Weesp in de 80-ger jaren werd gekocht en het in de vooroorlogse staat terugbracht. Het Arbeidsbureau werd erin gevestigd tot het er in de 90-er jaren uit vertrok. De gemeente had geld nodig en besloot haar niet-essentiële panden te verkopen, waaronder de Weesper Synagoge. In 1995 startte het College van B&W verkooponderhandelingen met een Weesper winkelier en verkocht het onder voorbehoud van instemming van de gemeenteraad aan deze winkelier. De Weesper predikant van de Gereformeerde Gemeente,  ds Dick Pruiksma hoorde ervan en kon zich absoluut niet vinden in deze verkoop aan een particuliere ondernemer. Hij zocht de publiciteit en het bericht verscheen in de plaatselijke en regionale kranten.

Zo hoorde Arnold Heertje er van en besloot om samen met Dick Pruiksma op te trekken. Arnold ging op zoek naar donateurs en Dick richtte een stichting op om de exploitatie voor zijn rekening te nemen zodat het onderhoud betaald kon worden. Arnold heeft zijn zeer brede kring van bekenden aangesproken en wist fl. 350.000 bijeen te brengen zodat het gebouw aangekocht kon worden. In de zeer rumoerige raadsvergadering van maart 1996 draaide de gemeenteraad het collegebesluit tot verkoop aan de winkelier terug. Ook besloot de raad tot verkoop aan Arnold Heertje c.s. voor de prijs van fl. 550.000, dezelfde prijs als de winkelier had geboden. Met hulp van een hypotheek kocht de stichting Weesper Synagoge – Arnold werd daar voorzitter van – het gebouw in de lente van 1996. Dick Pruiksma startte enthousiast met zijn stichting Vrienden van de Weesper Synagoge die geld moest opbrengen voor het onderhoud van het gebouw en organiseerde allerlei  culturele activiteit. Arnold voelde zich emotioneel zeer verbonden met de Weesper Synagoge. Hij kwam heel regelmatig voor diverse culturele avonden waaronder de jaarlijkse Bouhuijslezing. Ook trad hij op als gastheer bij een serie ‘Gesprekken in de Synagoge’ met bekende Nederlanders.

Heel dankbaar toonde Arnold zich toen de Joodse Gemeente Flevoland, later Masorti, de synagoge ging huren voor de erediensten en Joodse feestdagen. Tot kort voor zijn overlijden was hij betrokken bij de vergaderingen tussen beide stichtingen, waarbij de financiering van het onderhoudsprogramma veel aandacht vroeg. Het lukte beide partijen om het gebouw in goede staat te krijgen en te houden. De laatste paar jaren ging Arnold achteruit en trok zich terug uit zijn bestuurlijke functie. Toch bezocht hij af en toe met een van zijn zoons het gebouw waar hij zo’n band mee had en dat hij heeft weten te redden. Wij zijn intens dankbaar dat Arnold zich zo heeft ingezet om het gebouw te behouden. Zonder hem was de aankoop niet gelukt. Iedereen in Weesp is dankbaar dat het bijzondere monument, met zijn beladen historie zijn huidige passende en waardige publieke functie heeft. Dat geldt in het bijzonder voor onze Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge. Wij wensen zijn gezin en vriendenkring heel veel kracht toe. Vanwege de coronacrisis kan er nu geen herdenking worden georganiseerd. Het is niet anders.

Namens het bestuur, Frida Bodisco Massink (voorzitter)