Boek Eli d'Oliveira

Suzanne Rodrigues Pereira

Muzikale omlijsting: Camerata Fectionata

20e Bouhuijslezing, 28 april 20.00

 

Deze bijzondere avond komt Suzanne Rodrigues Pereira de lezing houden.

Zij is van Portugees-Joodse afkomst, geboren in Bussum en het onderwerp van de lezing is ‘Toeval bestaat niet’.
Op de foto hierboven ziet u één van de momenten van geluk en tegelijk van diepe treurigheid. Haar moeder, zit rechts van het midden bij haar promotie tot doctor in de geneeskunde. Het is september 1942…

De afgelopen jaren is haar familie onderwerp geweest van een ander promotieonderzoek, van de historicus Jaap Cohen. Daardoor zijn er veel onbekende en echt bizarre feiten en verhalen te vertellen. Onderzoek bij het Stadsarchief Amsterdam en op de  website joodsmonument.nl naar haar woonhuis aan de Nieuwe Keizersgracht en z’n voormalige bewoners, brachten ook spannende toevalligheden naar boven. Zo geeft de geschiedenis een nieuwe dimensie aan de levens van alle betrokkenen.

Een voorbeeld. Tijdens een verbouwing in haar huis, kwam achter de deur een plankje tevoorschijn waar een mezoeza achter verborgen was, een perkamenten rolletje met een tekst uit de Torah dat bij joodse families aan de deur hangt. Toen zij dit rolletje ontdekte, voelde zij hoe bang en opgejaagd deze mensen moeten zijn geweest. Deze vondst bracht een stroom emoties met zich mee.

,,Ik wist namelijk meteen van wie het was geweest, en na een zoektocht, met nieuwe ontmoetingen, verrassende verhalen en een reis naar Israël, werd er over geschreven in kranten en werd er later een tv-documentaire gemaakt waar het belang van de vondst van dit object in werd bevestigd.”

 

Donderdag 28 april -20.00uur

Toegang 7 euro, inclusief consumpties

Zaal open vanaf 19.30u

Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een drankje.

Kaarten reserveert u hier of u kunt ze kopen bij de Weesper Boekhandel of aan de zaal.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Meld u dan nu aan!

We spammen niet! Lees ons [link]privacybeleid[/link] voor meer info.

Een gedachte over “Suzanne Rodrigues Pereira”

Reacties zijn gesloten.